25 rocznica strajku w Wyższej Szkole Inżynierskiej w Radomiu

W roku 2006 mija 25 lat od przeprowadzenia strajku okupacyjnego przez pracowników i studentów w ówczesnej Wyższej Szkole Inżynierskiej w Radomiu. Strajk rozpoczętego 26 października 1981 r., a przerwany został wprowadzeniem stanu wojennego na obszarze całego kraju w pamiętną noc 13 grudnia.
25 lat po tamtych wydarzeniach Komisja Zakładowa NSZZ "Solidarność" oraz Niezależne Zrzeszenie Studentów w Politechnice Radomskiej wraz z Zarządem Regionu "Solidarność" Ziemia Radomska i Władzami Uczelni postanowiły uczcić tamte zmagania w obronie demokracji, samorządności i autonomii szkół wyższych. Poniżej przedstawiamy szczegółowy program obchodów tych uroczystości:

Program obchodów w dniu 12 grudnia 2006 r. (wtorek)

godz. 13.00

dyskusja panelowa z udziałem osób biorących udział w wydarzeniach jesieni 1981 r. w Wyższej Szkole Inżynierskiej,
Aula Wydziału Transportu Politechniki Radomskiej przy ul. Malczewskiego 29 (wejście przez gmach Rektoratu)

(po dyskusji panelowej)

odsłonięcie tablicy pamiątkowej na gmachu Rektoratu, ufundowanej przez Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" Ziemia Radomska i Politechnikę Radomską

godz. 18.00

Msza Święta w Katedrze Radomskiej w intencji uczestników strajku i wszystkich represjonowanych w stanie wojennym

ok. godz. 19.00 (po mszy św.)

uroczysty koncert muzyczny w Katedrze Radomskiej dedykowany uczestnikom strajku i represjonowanym w stanie wojennym z udziałem Chóru Sancti Casimiri Cantores Radomiensis pod dyrekcją ks. Wojciecha Szarego, Chóru Politechniki Radomskiej pod dyrekcją Ryszarda Balmowskiego, Roberta Grudnia (organy) oraz Radomskiej Orkiestry Kameralnej pod batutą Przemysława Zycha.

Program obchodów w dniu 13 grudnia 2006 r. (środa)

godz. 12.00

odsłonięcie tablicy dedykowanej 25. rocznicy poświęcenia Kamienia - Pomnika ludzi skrzywdzonych w czerwcu 1976 roku w Radomiu i złożenie wiązanek kwiatów w hołdzie represjonowanym w stanie wojennym (miejsce uroczystości - Pomnik ludzi skrzywdzonych przy ulicy 25 Czerwca).

Obchody odbędą się pod honorowym patronatem:

Marszałka Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej Marka Jurka
Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego Michała Seweryńskiego
Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Kazimierza Michała Ujazdowskiego
Jego Ekscelencji Biskupa Ordynariusza Diecezji Radomskiej Zygmunta Zimowskiego
Przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Janusza Śniadka

Serdecznie zapraszamy do udziału w uroczystościach, szczególnie uczestników tamtych pamiętnych dni, a także wszystkich pracowników i studentów Politechniki Radomskiej oraz mieszkańców Radomia.