26 października 2011 r. – 30.rocznica rozpoczęcia strajku okupacyjnego w radomskiej Wyższej Szkole Inżynierskiej

Dnia 26 października 2011 r., o godz. 12 - tej, w trzydziestą rocznicę rozpoczęcia strajku okupacyjnego pracowników i studentów w ówczesnej radomskiej Wyższej Szkole Inżynierskiej, odbędzie się uroczystość złożenia kwiatów pod tablicą upamiętniającą protest społeczności akademickiej naszej uczelni przeciw dławieniu tradycyjnych wartości akademickich i fundamentów demokracji (budynek byłego Rektoratu, obecny budynek Wydziału Transportu przy ul. Malczewskiego 29).

Proklamowany 30 lat temu strajk okupacyjny był formą obrony wartości akademickich oraz prawdziwej autonomii szkół wyższych. Za nami ruszyło niemal całe środowisko akademickie w Polsce organizując w swoich uczelniach strajki solidarnościowe popierające nasze postulaty.

Wówczas nie udało się obronić naszych ideałów. W nocy z 12 na 13 grudnia 1981 roku wprowadzono stan wojenny wymierzony przeciw narodowi polskiemu, który wstrząsnął całym demokratycznym światem! Strajk się załamał, nastąpiły surowe represje - relegowanie z pracy, zastraszanie i upokarzanie pracowników i studentów. Trzeba było czekać jeszcze 8 długich lat na początek upadku systemu totalitarnego, jakim był komunizm.

Komisja Zakładowa Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego "Solidarność" oraz Niezależne Zrzeszenie Studentów Politechniki Radomskiej zapraszają wszystkich Pracowników, Studentów i Zainteresowanych uczczeniem pamięcią tamtych wydarzeń na tę uroczystość.